Hoe, waarmee en waar plaats ik mijn tuinhuisje of blokhut?

Tips voor blokhuis en blokhut

Een tuinhuisje of blokhut plaatsen  is eenvoudiger dan je op het eerste zicht zou verwachten. Er komt wel wat bij kijken maar als je de opbouwbeschrijving goed doorleest en deze ook hanteert bij het bouwen dan is het voor de beetje handige klusser prima te doen.  Bouwmarkt Totaal geeft een overzicht van tips die je bij het plaatsen van je blokhut of tuinhuisje kunnen helpen.

Waar plaats ik mijn tuinhuisje of blokhut?

De locatie van het tuinhuisje of de blokhut is wellicht één van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden. Een tuinhuisje zet je niet zomaar op een willekeurige plaats in de tuin. Er zijn tal van elementen waar je rekening mee moet houden zoals:

  • De grootte van je tuinhuisje: is er voldoende plek rondom het tuinhuisje en hoe staat het ten opzichte van je huis?
  • Het doel van je tuinhuisje of blokhut:  wordt dit een opslagschuurtje of een heus pool house?
  • Wil ik een lichte (dunnere) kwaliteit of juist een betere  (dikkere) kwaliteit ?
  • De ligging tegenover de zon, heb je de hele dag zonlicht of is dit beperkt tot de ochtend of avond?
  • Eventuele bomen in je tuin, zorgen ze voor een aangename schaduw of zijn ze de oorzaak van veel ergernis door  van hun bladeren die de regengoot kunnen verstoppen?
  • De vlakheid van je tuin: heb je een mooi egaal stuk om op te bouwen of moet dit kunstmatig aangelegd worden?
  • De voorzieningen in je tuinhuisje of blokhut: wil je een water- en elektriciteitsvoorziening en hoe eenvoudig kan die aangelegd worden?
  • Het dak van je tuinhuis: komt dat niet te dicht tegen een ander gebouw, een muur of de heg?
  • De woningwet, voldoet je tuinhuis aan alle regels met betrekking tot het plaatsen van een tuinhuis of blokhut? Indien je niet zeker bent, kan je op de pagina bouwvergunningen nagaan of je wel conform de wet aan het bouwen bent.

Hoe plaats ik mijn tuinhuis of blokhut?

Een zeer praktische vraag, die je zeker vooraf moet stellen. Begrijp je de gekregen bouwconstructies volledig en gaat het lukken om dit alleen te doen? Wanneer toch niet alles geheel duidelijk is, neem dan gerust contact met ons op, zodat je geen open vragen meer hebt. Lijkt het je niet mogelijk om het tuinhuis alleen te plaatsen, trommel dan wat vrienden of kennissen op die kunnen helpen. Er zijn ook speciale montageteams die voor u de blokhut tegen betaling kunnen opbouwen.

Enkele handige tips voor ieder deel van de blokhut

De fundering voor je blokhut of tuinhuis

Doordat een blokhut of tuinhuis van hout is en dus relatief weinig weegt, durven mensen het nogal eens rechtstreeks op een zandgrond te plaatsen. Om problemen door verzakking te voorkomen is dit echter ten sterkste af te raden. Net zoals bij een woning dien je een stabiele, vlakke en stevige ondergrond te hebben die geheel waterpas ligt.

Wil je niet te kampen krijgen met wateroverlast, dan moet je er bovendien op letten dat de fundering net iets kleiner is dan het tuinhuisje, en dat het fundament boven het maaiveld ligt. Om ervoor te zorgen dat de fundering niet meer gaat verzakken, tril je de ondergrond zorgvuldig aan.

Voor je de fundering legt, moet ook bepaald worden of er water- en elektriciteit aanwezig moet zijn in het tuinhuis of niet. Indien dit wel het geval is, moeten de leidingen aangelegd worden voor de fundering geplaatst wordt. 

Materiaalkeuze voor de fundering:

  • Het beste materiaal voor het fundament is een betonplaat aangezien deze gelijktijdig  als vloer voor de blokhut of het tuinhuis kan dienen. Voor het storten van een betonvloer  moet je zorgen voor een diepte van 8 tot 10 centimeter waarin een kunstfolie wordt geplaatst. Hierop wordt het beton dan gestort. Bij voorkeur maak je ook gebruik van een krimpnet.
  • Een andere optie is het gebruik van betontegels. Deze  tegels kan je op gestabiliseerd zand leggen (een laag van 10 tot 20 centimeter) en sluiten met trottoirbanden.
  • Kies je voor een houten vloer, dan plaats je deze op betonblokken of stoepbandjes om te vermijden dat het tuinhuis rechtstreeks op de grond staat en grondvocht kan opnemen. Dit verzekert je tevens van een goede ventilatie. De betonblokken of stoepbandjes kan je op zand of beton plaatsen met een onderlaag van 10 tot 20 centimeter grind.

De wandbalken van het tuinhuis

De wandbalken plaats je bij voorkeur niet rechtstreeks op het beton of de bestrating. Je kunt gebruik maken van fundamentsbalken die je tussen de fundering en de wanden plaatst. Deze balken zijn te verkrijgen in hardhout en druk-geïmpregneerd vurenhout. Het vurenhout is iets goedkoper, maar het hardhout kent een langere levensduur. Wordt er standaard een houten vloer bij uw tuinhuis geleverd, dan zijn extra fundamentsbalken niet nodig.

Materiaalkeuze voor de wandbalken:

  • De blokhutten en tuinhuisjes van Bouwmarkt Totaal bestaan uit hout. Dit wil zeggen dat je ruimte moet vrijhouden waarbinnen het hout kan werken, omdat het een levend materiaal is en je anders het risico loopt op splijtende montagepunten.
  • Tuinhuis beschermen tegen vocht en insecten door gebruik te maken van hiervoor geschikte  verf of beits.
  • Wat vaak vergeten wordt, is de ondergrond rondom het tuinhuis. Wanneer je hier een verharding of grind aanlegt dan krijg je geen last van opspattende modder aan de onderzijde van het tuinhuis.
  • Een leuke extra aan je tuinhuis of blokhut is het maken van watergoten. Ze vangen regenwater op en geven je de mogelijkheid het te doseren en te gebruiken voor de bewatering van de planten in de tuin.

Welk onderhoud komt er kijken bij mijn tuinhuisje of blokhut?

Een blokhut of tuinhuisje vraagt onderhoud. Een houten bouwwerk is gevoelig voor vochtopname en vocht kan gevolgen kan hebben voor het tuinhuisje. Vocht en onvoldoende ventilatie  kunnen leiden tot schimmelvorming met als gevolg  houtrot. Een goede bescherming tegen vocht is dus een absolute noodzaak.

Wie zijn tuinhuisje of blokhut goed onderhoudt, zal kunnen genieten van een beter blijvende kwaliteit, een langere levensduur en een betere bescherming van alle spullen die erin worden opgeslagen.

Op welke manier kun je het beschermen?

Impregneer je tuinhuisje

Het tuinhuisje impregneren is wellicht de meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat de levensduur exponentieel toeneemt. Belangrijk is dat het impregneren plaatsvindt voor het huisje gemonteerd wordt. Dit kunt u voorafgaand of gedurende de opbouw zelf doen middels een houtconserveringsmiddel. Het impregneren is een voorbehandeling , u dient het hout evengoed te beschermen met een verf of beits. Dit om het hout te beschermen tegen verkleuring, uitdroging en vocht. Ook de binnenzijde van uw tuinhuis dient behandeld te worden.

Verf of beits je tuinhuisje of blokhut.

Een tweede efficiënte manier om de levensduur van het tuinhuisje of de blokhut te verlengen en om een bescherming te bieden tegen vocht is het regelmatig verven of beitsen van het tuinhuisje. Op die manier wordt namelijk een beschermende laag over het hout gelegd die invloeden van buitenaf tegen houdt.

Enkele tips betreffende verven en beitsen

  • Beitsen doe je voornamelijk bij tuinhuisjes die gemaakt zijn uit een ruwere houtsoort. Hierbij krijg je het mooiste resultaat.
  • Verven of beitsen kun je het beste doen voor het tuinhuisje gemonteerd wordt. Wanneer het nog uit losse wanden bestaat kan je makkelijk bij alle hoeken en kanten komen zonder dat je jezelf in bochten moet wringen omdat het tuinhuisje bijvoorbeeld vlakbij de heg is geplaatst.
  • Kies voor kwalitatieve goede verf of beits met een hoge weersbestendigheid. Duurder in aankoop, maar het verdient zich makkelijk terug. Let op dat de verf UV bestendig en goed vochtregulerend is.
  • Verven doe je op hout dat droog, vetvrij en schoon is.
  • Behandel de wanden aan beide zijden, zo voorkom je dat ze gaan kromtrekken doordat het vocht er nog steeds aan één zijde kan intrekken. Een open deur kan voldoende zijn om vocht in je tuinhuisje toe te laten.
  • Verf of beits blijft niet voor eeuwig zitten. Wanneer de eerste slijtage zichtbaar wordt, kan je het best meteen opnieuw beitsen of schilderen. Wanneer de verf of beits al in een fase van afbladderen zit, moet de hele boel eerst geschuurd worden en van een nieuwe grondlaag worden voorzien. Regelmatig een verse laag opbrengen is dus zeker geen overbodige luxe.

Verven en beitsen zijn natuurlijk niet de enige behandelingen die het tuinhuisje in optimale conditie houden. Ook aan volgende zaken kan gedacht worden:

  • Zorg dat het huisje niet in contact komt met elementen die vocht met zich meebrengen. Modder, mos en natte bladeren behoren tot deze categorie boosdoeners.
  • Schroeven en spijkers zijn uit den boze. Heb je toch geen andere keuze, dicht de gaten dan zorgvuldig.
  • Vochtigheid kan je weghouden door voor voldoende ventilatie te zorgen. Zorg voor ventilatiesystemen of mogelijkheden daartoe in je tuinhuisje of blokhut.
  • Controleer naast de wanden ook het dak, de schroeven en de scharnieren regelmatig op slijtage. Snelle reparaties kunnen grote problemen voorkomen.
  • Gebruik een keer per jaar grafietpoeder om het slot door te smeren.
  • Wanneer je ook barbecues, tuinfakkels of tuinkaarsen in het tuinhuis wil opbergen, zorg er dan voor dat deze volledig afgekoeld zijn.
  • Kijk af en toe na of het tuinhuis nog waterpas en stabiel staat. Bij de minste verzakking moet dadelijk ingegrepen worden.
  • Zware voorwerpen kunnen gerust in het tuinhuis opgeslagen worden, maar liever niet tegen een zijwand. Deze zou kunnen vervormen onder het gewicht.

Schimmels gevonden?

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schimmels gevonden op het tuinhuis, haal dan het hout meteen weg. Hier geldt de regel dat je beter te veel dan te weinig hout kunt verwijderen, omdat schimmels dieper kunnen zitten dan je met het blote oog kunt zien. Eventuele gaatjes kunnen gevuld worden met houtrotvullers en wanneer je er een nieuwe laag verf op zet, is er niets meer van te zien.

Waar plaats ik mijn Tuinkas?

De eerste vraag die zich aandient nadat je een tuinkas hebt gekocht, is de keuze van de juiste plek om de tuinkas te plaatsen. Wie weinig plaats heeft, zal snel kunnen beslissen, maar wie een grote tuin heeft, kan alle kanten uit. Er zijn verschillende elementen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van die juiste plek. Zaken zoals het doel van je tuinkas, de aanwezigheid van huisdieren of kinderen, de oriëntatie van je huis en tuin, de periode waarin je de tuinkas zult gebruiken en invloeden van buitenaf spelen de grootste rol.

Oriëntatie van je tuin

De oriëntatie van je tuin is erg belangrijk doordat dit zal bepalen hoeveel warmte en licht er in je tuinkas vallen. Een maximale hoeveelheid licht en warmte zijn een groot pluspunt, maar er moet wel gewaakt worden voor oververhitting. De mogelijkheid om schaduw te creëren kan hierbij helpen, maar pas wel op dat je bij gebruik van bomen geen beschadigingen krijgt door vallende takken.

Oriëntatie van je huis

De oriëntatie van je huis ten opzichte van de tuinkas heeft een grote invloed op de hoeveelheid wind die tegen je tuinkas slaat en vooral de kracht waarmee dat gebeurt. Je huis dient idealiter als een buffer zodat je tuinkas niet beschadigd raakt bij zware windvlagen.

Kinderen en huisdieren

Heb je kinderen en/of huisdieren? Zet je tuinkas dan op een plek waar die niet in hun weg staat. Spelende kinderen of huisdieren kunnen heel wat ongewilde schade toebrengen aan je tuinkas.

Belangrijke weetjes bij het aankopen van een polycarbonaat tuinkas 

  • Polycarbonaat is een gas- en dampdoorlatend materiaal, waardoor condensatievocht niet geheel valt te voorkomen. Het is mogelijk om de boven en/of onderzijde dicht te tapen ( speciale tape) om condensvocht beperken, of dichtkitten met siliconenkit

  • Het aluminium van de tuinkassen zijn onbehandeld of gegalvaniseerd. Onbehandeld aluminium kan gaan oxideren ( corrosie) door bv: water en zeelucht. Er ontstaat dan aluminiumoxide. Dit is echter niet niet schadelijk, maar beschermt juist tegen verdere oxidatie.

  • Gegalvaniseerde aluminium wordt voorzien van een extra laag om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen 

Hoe onderhoud ik mijn tuinkas?

Ook een tuinkas brengt het nodige onderhoud met zich mee. Enerzijds is er het onderhoud dat komt kijken bij het zaaien, oogsten, verzorgen en verpotten van je plantjes of groenten, anderzijds het onderhoud van de tuinkas zelf.  Wanneer je hier met de nodige regelmaat mee bezig bent, zal je tuinkas in optimale staat blijven.

Kies voor een hygiënische  tuinkas

Wie schimmelvorming en ziektes bij zijn gewassen wil vermijden, kiest voor een hygiënische tuinkas. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je de tuinkas altijd netjes achterlaat nadat je erin gewerkt hebt. Geef alle spulletjes hun eigen plaats en berg ze altijd op na gebruik. Zorg voor een inrichting die afgestemd is op het doel en gebruik van je tuinkas. Zo ben je verzekerd van een hygiënische tuinkas met maximale productiviteit.

Houd de ramen vrij

Plantjes hebben licht nodig en in een tuinkas krijgen ze dit in de eerste plaats via de ramen. Het spreekt dus voor zich dat je de ramen te allen tijden helder en schoon moet houden. Naast voldoende lichtinval zorgen schone ramen bovendien ook voor een evenwichtig verspreide lichtinval, iets wat minstens zo belangrijk is. Als laatste vermijdt je schade en slijtage wanneer je de ramen regelmatig schoon maakt.

Wat kapot is, moet gemaakt worden

Wanneer er schade optreedt aan je tuinkas is een snelle reparatie absoluut noodzakelijk. Kleine gebreken die je laat liggen, verergeren gegarandeerd en groeien uit tot grote problemen. Voor je het weet heb je een tuinkas in verval, terwijl dit makkelijk vermeden had kunnen worden.

Hoe plaats ik mijn metalen berging?   

Een metalen berging kent enkele voordelen ten opzichte van het houten tuinhuis, maar een metalen berging brengt wel minder charme met zich mee. In tegenstelling tot de blokhut of het tuinhuis zal de metalen berging niet gevoelig zijn voor vocht, schimmels of rotting. De metalen berging is onderhoudsarm en kent bij normaal gebruik een lange levensduur. Het enige risico dat hier bestaat is roestvorming, maar dat kan vermeden worden bij een correcte plaatsing.

Waarop let ik bij de plaatsing van mijn metalen berging?

  • Om te voorkomen dat de berging stabiliteitsproblemen krijgt of moeilijk sluitende deuren, moet er gezorgd worden voor een waterpas ondergrond.
  • De metalen berging wordt bij voorkeur niet rechtstreeks op beton geplaatst omdat dit roestvorming  in de hand kan werken.
  • Als ondergrond kunnen houten balken of aangepaste tegels gebruikt worden.
  • Zorg ervoor dat je de metalen berging stevig verankert zodat deze niet kan verschuiven of kantelen.
  • Indien je de wanden van een andere kleur wil voorzien, schilder deze dan voor je de berging monteert. Zo kan je alle kantjes bereiken en kan de verf drogen op een beschutte plaats.
  • Volg nauwgezet de instructies die je bij de metalen berging hebt ontvangen en aarzel niet om vragen te stellen wanneer iets onduidelijk is.